Annons:

Sandra är en av rekordmånga som vill förskjuta semestern – kan bli fler som får chansen

Det är ett rekordstort intresse för att förskjuta sin semester bland anställda inom vård och omsorg. Undersköterskan Sandra Stenfeldt är en av drygt 90 som skickat in en ansökan och en av 50 som fått den beviljad. Under dagen tas beslut i nämnden om ytterligare 20 ska få möjligheten.

Sandra är en av rekordmånga som vill förskjuta semestern – kan bli fler som får chansen

Det är ett rekordstort intresse för att förskjuta sin semester bland medarbetare inom vård och omsorg. Så nu vill socialförvaltningen höja antalet som får möjligheten från 50 till 70 personer.
– Vi har informerat de som får förskjuta sin semester och så har vi några på reservlistan, i väntan på nämndens beslut, säger Marie Pihl, verksamhetschef.

Annons:

I år är det drygt 90 personer som lämnat in en ansökan om förskjuten semester. Det är rekord.

– Någon gång har det legat kring 80, men 90 är betydligt många fler än i fjol då det var ungefär lika många ansökningar som beviljade, det vill säga 50, säger Marie Pihl.

Undersköterskan Sandra Stenfeldt som jobbar på Ringvägen i Virserum är en som sökt och beviljats förskjuten semester. Det är första gången hon provar möjligheten.

Vad fick dig att bestämma dig?

– Jag har egentligen alltid funderat kring somrarna och hur utlämnade våra gamla blir, när det kommer in så många nya till dem. Sedan är det en kul grej att testa och det är heller aldrig fel att få lite extrapengar i de här tiderna. Även om man kunde önska att det hade varit mer, det blir ungefär som en extra lön.

Sandra Stenfeldt kommer ta ledigt i september istället, då familjen ska unna sig en solsemester.

– Jag och min man har bara kunnat ha två veckor semester tillsammans om somrarna. Nu får han ta ansvar hemma och jag jobba. Belöningen blir att vi åker på en vecka semester till Mallorca i september tillsammans med en annan familj för att njuta till fullo.

Önskat utöka platserna

Även i år är nämndens beslut sedan tidigare att bevilja 50 av de ansökningar som kommit in. 

– Vi har vänt oss till nämnden med en önskan om att få bevilja ytterligare 20 ansökningar med tanke på intresset. Det skulle säkra kvalitén ytterligare. Det tas upp för beslut på nästa nämndsammanträde som är idag onsdag, säger Marie Pihl.

– Så här långt har vi informerat de som får förskjuta sin semester och så har vi några på reservlistan, i väntan på nämndens beslut.

Gjort det till en vana och andra helt nya

Några stycken har skickat in en ansökan om att få förskjuta sin semester alla år sedan starten 2017, andra är som Sandra Stenfeldt och testar för första gången.

– Det känns som många hittat ett annat sätt att ha sin semester och trivs med det, vilket vi är väldigt tacksamma för, säger Marie Pihl. Ett exempel är våra utrikesfödda som jobbar hos oss som vill åka hem till sitt hemland. Då är det kanske inte det väsentliga att det sker mitt på sommaren, utan de får sin resa betald.

Hur fördelas vilka medarbetare som får förskjuten semester?

– Vi försöker fördela dem så jämnt som möjligt så alla verksamheter får någon eller några, det ger en tryggare verksamhet när vi har mer ordinarie personal på plats. Vi tittar också på det vi vet sedan tidigare, vissa orter och verksamheter har svårare att få vikarier.

Höjde ersättningen i år 

Inför den här sommaren höjdes ersättningen, samtidigt som nämnden beslutade om en årlig uppräkning från och med 2024. Ersättningen är upp till 33 000 kronor, beroende på hur många veckor medarbetaren förskjuter semestern. 

– Jag ser att många kommuner inte lyckas med förskjuten semester, men jag tycker vi jobbat upp en bra modell, där man får ansöka och vi tittar över alla verksamheter, säger Marie Pihl.

Hur ser det ut annars inför sommaren, när det kommer till att få tag i vikarier?

– Det är ungefär lika som förra året, så vi har hopp om att få ihop det. Det kommer in ansökningar lite hela tiden och för tillfället håller vi på med intervjuer. Vi försöker få in vikarierna i verksamheten så tidigt det bara går, så de kan gå bredvid så länge som möjligt. Så jag skulle inte säga att jag är orolig för sommaren, inte mer än vanligt. Vi kommer få ihop det i år också.

Fakta

Ersättning förskjuten semester:

Ersättningen blir som följer: arbete 10 hela sammanhängande veckor 15 000 kronor i ersättning, 11 veckor 21 000 kronor, 12 veckor 27 000 kronor och 13 veckor 33 000 kronor.

Fördelarna med det här systemet är inte bara att lättare klara av bemanningen under huvudsemestern, utan man ser att det även är en kvalitetsfråga och skapar ökad trygghet.

Källa: Socialnämnden

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt