Annons:

Eon höjer elnätsavgiften igen – så påverkar det dig

Nu höjer Eon elnätsavgiften från och med årsskiftet. Foto: Bildbyrån

Eon höjer elnätsavgiften igen – så påverkar det dig

Från årsskiftet höjer jätten Eon elnätsavgiften igen. Elnätsavgiften höjs med nio procent i vårt område.
– Vi behöver höja priserna för att klara av att bygga ut elnätet, säger Gustav Wengen, avdelningschef på Eon.

Annons:

Elnätsavgiften är den avgift som du betalar för att använda elnätet. Den består av två delar i form av en fast abonnemangsavgift som bestäms av huvudsäkringens storlek, vilket handlar om hur mycket el du kan använda samtidigt samt var i landet du bor, och en rörlig elöverföringsavgift, som är kostnaden för att överföra elen från kraftkällan till bostaden och som betalas per använd kilowattimme. 

Nu höjer Eon både den fasta avgiften och överföringsavgiften med nio procent från årsskiftet. Enligt Eon själva kommer höjningen för någon som bor i en normalstor lägenhet och förbrukar 2 000 kilowattimmar per år att bli 20 kronor i månaden. För en normalstor villa, som förbrukar 20 000 kilowattimmar per år, rör sig ökningen om cirka 100 kronor i månaden. 

Exakt hur stor prishöjningen blir för respektive elkund beror på hur mycket el man förbrukar och hur stor huvudförsäkring man har. Mer elförbrukning och kraftigare huvudförsäkring ger större prishöjning. 

– Jag vill börja med att prata om den stora energiomställning vi är mitt inne i. Vi bygger elnät som bara den och har precis avslutat det största investeringsprogrammet vi haft på 16 miljarder. Nu ökar vi den investeringstakten till fem miljarder per år. Elnätet är navet i energiomställningen och det är en förutsättning för att kunna bygga ut sol- och vindkraft, infrastruktur för laddning av elbilar och elektrifieringen av industrin. Det är grunden till det här och på grund av den höga inflationen och ränteläget behöver vi höja priserna, säger Gustav Wengen, avdelningschef på Eon, till vår tidning. 

Vad tror du att man tänker som kund om den här prishöjningen?

– Jag har full förståelse för att det här alltid kommer olägligt och vi är aldrig glada över att höja priserna. Men det är tudelat på det sättet att vi står mitt i energiomställningen och kunderna kräver det. Självklart slår det mot många, men inflationen slår mot allting och kostnader ökar för alla. Men jag har full förståelse för att det här inte mottas så väl. 

"Sticker inte ut"

Under 2022 gjorde Eon en vinst på 2,7 miljarder euro, vilket motsvarar drygt 30 miljarder svenska kronor. Gustav Wengen har förståelse för att många kanske reagerar med anledning av det. 

– Jag förstår att det kan sticka och det är mycket, men återigen så är det så att vi investerar jättestora delar av vinsterna och vi kommer göra investeringar på över fem miljarder per år. Vi har också ett utdelningskrav till våra ägare som inte sticker ut.

Samtidigt har ni i princip monopolställning?

– Vi har monopol, men vad som är superviktigt att komma ihåg kring det är att våra intäkter regleras av Energimarknadsinspektionen och vi ligger en bra bit under den intäktsramen fortsatt. 

Kan kunder förvänta sig en sänkning av elnätsavgiften framåt?

– Vi har sänkt tidigare, men jag tror att vi behöver vänja oss vid ett högre ränteläge samtidigt som energiomställningen kräver enorma utbyggnader. Jag kan inte säga det, men det är en enorm utbyggnad som sker bland alla elnätsbolag och vissa har höjt mer än vad vi gör. Det beror på att vi alla ser samma behov och krav från våra kunder och samhället gällande att bygga ut elnäten. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt