Annons:

  • Klagomål på nitiska parkeringsvakter – kommunen agerar i frågan

    Lars Rosander och Tomas Söreling anser att parkeringsvakterna i Hultsfreds kommun är väl nitiska med att bötfälla parkerade bilar. Foto: Ossian Mathiasson

  • Klagomål på nitiska parkeringsvakter – kommunen agerar i frågan

Klagomål på nitiska parkeringsvakter – kommunen agerar i frågan

Parkeringsvakter har blivit en allt vanligare syn på de mindre orterna i Hultsfreds kommun. Politikerna har tagit emot många klagomål som gör att de agerar. 
– Vi i kommunstyrelsens arbetsutskott är eniga om att det är väl nitiskt, säger kommunalrådet Lars Rosander. 

Annons:

I slutet av förra veckan fick Dagens Hultsfred ett mejl från Åke Berh, Moderaterna, med anledning av att han hade kontaktats av en person som drabbats av parkeringsböter i Mörlunda samhälle. 

”Vederbörande har parkerat på samma sätt och ställe under dryga 30-talet år. Självklart blir man både, minst sagt arg, snopen, frustrerad och undrar vad kommunen håller på med. Är det ett ytterligare slag emot landsbygden eller”, frågar sig Åke Bergh i mejlet till DH.

Övervakningen infördes 2009

Införandet av kommunal parkeringsövervakning togs av kommunfullmäktige i juni 2009 och övervakningen tillämpades i samband med större evenemang i Hultsfred under åren 2009–2015. 

Sedan 2016 är tillämpningen mer kontinuerlig med ett antal timmar varje vecka och sker över hela kommunen. 

”Problemet är bara att invånarna i allmänhet inte känner till detta”, skriver Åke Bergh. 

I samband med gårdagens sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott resonerade politikerna kring problematiken utan att det fanns med på dagordningen. 

– Alla ledamöter hade väl liknande synpunkter, att det är väl nitiskt. Det är ÖSK (Östra Smålands kommunalteknikförbund) som beställer tjänsten och vi ska prata med dem. Det handlar om hur mycket man beställer när det gäller bevakning, säger kommunalrådet Lars Rosander. 

"Behöver inte jaga dem"

Han berättar att bakgrunden till införandet av kommunal parkeringsövervakning har varit att det fanns besvärliga felparkeringar på centrala parkeringar i Hultsfred vid speciella arrangemang. 

– Det har blivit mycket bättre men då har man i stället åkt runt på övriga platser i kommunen och tittat i villakvarter där det aldrig har varit några problem. Securitas har ett visst uppdrag med ett antal timmar, säger Lars Rosander. 

Oppositionsrådet Tomas Söreling har samma åsikt som kommunalrådet Lars Rosander. 

– Rena felparkeringar får polisen sköta men om en kommuninvånare ställer på kommunens mark och när det aldrig har stört någon så tycker vi inte att man behöver jaga dem. Nyligen ringde en upprörd Mörlundabo och framförde sina synpunkter till mig, säger Tomas Söreling. 

"Kan ge sådana riktlinjer"

Rosander berättar att de förväntar sig en annan hantering efter samtal med ÖSK som får ta diskussionen vidare med Securitas. 

– Under arbetstiden ska man prioritera det som kan vara problem för framkomsten och bötfälla bilister som hindrar trafiken. Är det inget problem, varför ska man bötfälla då? Vi kan ge sådana riktlinjer om hur aktiv man ska vara. Parkeringsvakterna behöver inte vara så nitiska och lägga ner så mycket tid och det är något som vi måste ta upp med ÖSK, säger Rosander. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt