Annons:

Projektet i Tönshult planeras för fullt – kan bli verk på 280 meter

Stena Renewable vill bygga 16 vindkraftverk med en totalhöjd på 280 meter öster om Tönshult i Hultsfreds kommun. Foto: Stena Renewable

Projektet i Tönshult planeras för fullt – kan bli verk på 280 meter

Stena Renewable vill uppföra 16 vindkraftverk på 280 meters höjd öster om Tönshult i den södra delen av Hultsfreds kommun.

Annons:

Dagens Hultsfred skrev för några månader sedan om att ett 15-tal vindkraftverk kan bli realitet på Tönshults gårds marker, strax söder om Virserum i Hultsfreds kommun. 

Då presenterade Dan Sandros, som håller i Stena Renewables vindkraftsprojekt södra Sverige, sina planer för Hultsfreds ledande politiker och tjänstemän. 

I samband med tisdagens sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott fick Hultsfreds kommun en ny genomgång. 

– De tittar på en möjlighet att bygga upp till 16 vindkraftverk med en totalhöjd på 280 meter, säger kommunalrådet Lars Rosander. 

Tre stora vindkraftsprojekt planeras

När man går in och tittar på företagets hemsida planerar de för ett allmänt samråd i sommar och en inlämnad tillståndsansökan för vindkraftverken runt årsskiftet 2020–2021. Deras förhoppning är att vara igång 2024-2025. 

– De berättade om sitt projekt och visade en del kartor så det var en informationspunkt. Vi har tagit till oss deras information så vi får se det som en helhet. Det är tre olika företag (Dackevind, Njordr och Stena Renewable) som tittar på tre stora områden, säger Lars Rosander och fortsätter:

– Nu har vi beställt en uppdatering av vindkraftsplanen men det tar uppemot ett år innan den är klar och har antagits i kommunfullmäktige. Vi får ta en ny diskussion efter sommaren och försöka se en helhet i alla projekt. Var är det bäst markanvändning? Det är det vi kan ta ställning till utifrån översiktsplanen. Är det ett lämpligt område att använda marken till vindkraft?, säger Rosander. 

Har ni någon känsla för hur ni kommer ställa er i frågan?

– Nä, inte i dagsläget. Vi har lyssnat på vad de säger och det får bli en process. Vi från politikens sida har inga besked att ge, säger Rosander.

Kommunens besked om Dackevind kommer som tidigare nämnt efter sommaren?

– Vi resonerade om det i arbetsutskottet så vi bör ge besked i antingen september eller oktober, säger Rosander.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt