Annons:

KOMMUNEN KÖPER DACKESTUPET FÖR MILJONBELOPP

Hultsfreds kommun köper skogsfastigheten, där skidanläggningen Dackestupet ingår, för 3,8 miljoner kronor. Foto: Ossian Mathiasson

KOMMUNEN KÖPER DACKESTUPET FÖR MILJONBELOPP

Den 30 hektar stora skogsfastigheten, som omfattar skidanläggningen Dackestupet i Virserum, har fått ny ägare. Hultsfreds kommun förvärvar området om fullmäktige godkänner köpet i december. 

Annons:

Skogsfastigheten Misterhult 1:3 på adressen Dackestupet 1 har legat ute till försäljning under hösten. 

På kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde på tisdagen fattade politikerna beslut om att förvärva skogsfastigheten som bland annat innehåller skidbacken Dackestupet. Kommunen köper marken och skidanläggningen ägs alltjämt av föreningen Hjortens SK.  

– Vi gjorde en värdering utifrån det skogsinnehav som finns i fastigheten och den avkastning som den ger. Det är i alla fall 70 000 kronor per år som genereras av arrendeintäkter på fastigheten, till exempel Dackestupet, jaktarrenden och hyra för en telemast. Vi la in ett bud på fastigheten och kommunen förvärvar fastigheten om fullmäktige godkänner köpet i december, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Här är prislappen

Hultsfreds kommun genomför köpet för att trygga anläggningens framtid. 

– Vi gör det på ett sätt att vi säkerställer att Dackestupet och Hjortens SK kan utvecklas. De har stora planer för området, då kan vi vara en del av det och kanske underlätta i de kommande diskussionerna om hur man kan använda marken på olika sätt för att främja turismen. 

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) berättar att prislappen skogsfastigheten landar på 3,8 miljoner kronor. 

– Priset är ingen hemlighet. Det är positivt för området, inte bara för att det genererar intäkter. Det är för att trygga verksamheten som vi går in i det, säger Tomas Söreling och fortsätter:

– Man har varit tvungna att tänka om med tanke på att vintrarna ser ut som de gör. Då tänker man i nya banor med mountainbike. 

"Starkt argument för förvärvet"

Lars Rosander tar upp förra veckans nyhet om att Branäsgruppen säljer Tolvmannabacken till downhillåkaren Oscar Härnström, något som leder till att nedförsåkningen avvecklas. 

– Branäsgruppen köpte Tolvmannabacken i Kisa för några år sedan, nu har de beslutat sig för att lägga ner backen. Kan vi som kommun på lång sikt möjliggöra att det kan fortsätta bedrivas verksamhet i Dackestupet så är det ett starkt argument för förvärvet, säger Rosander. 

Har ni några övriga tankar med vad ni vill göra på området?

– Det blir i samråd med Hjortens SK för att höra vad de har för planer. Vi har möjlighet att arrendera ut mer mark till deras olika verksamheter. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt