Annons:

Rosander vill se daglig verksamhet på kontoret –

Lars Rosander (C) försökte påverka arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under hennes besök i Hultsfred. Foto: Jakob Karlsson

Rosander vill se daglig verksamhet på kontoret – "Det är tragiskt"

Trots mångmiljoninvestering i nya lokaler lämnade Arbetsförmedlingen Hultsfred på daglig basis för en tid sedan. Kommunalrådet Lars Rosander (C) vill se en daglig bemanning i Hultsfred.
– Det är negativt för de som står längst från arbetsmarknaden, säger han.

Annons:

Hans parti, Centerpartiet, drev igenom en total reformering av myndigheten. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade fram en budget som kapade Arbetsförmedlingens resurser – och kort därefter stängdes det nyrenoverade kontoret i Hultsfred.

40 anställda flyttades till Västervik och i Hultsfred blir det enbart bokade besök på onsdagar och torsdagar. I övrigt förpassas arbetssökande till Västervik – men många hamnar istället i kommunens händer.

– Det här motverkar den idé som man hade för några år sedan. Vi har en toppmodern lokal med mötesrum, hög säkerhet och allting, men det utnyttjas inte. Jag tycker att det är tragiskt. Det blir kanske tre medarbetare som kommer hit på onsdagar och torsdagar och det är negativt för de som står längst ifrån arbetsmarknaden som exempelvis nyanlända, de får än svårare att ta sig in i svenska samhället.

"Kan inte säga något antal" 

Arbetsförmedlingen har fått utökade medel och ett uppdrag att säkra sin lokala närvaro. Lars Rosander hoppas på en comeback i Hultsfred.

– Jag hoppas att man ser över den möjligheten och att det inte bara blir en skylt på väggen utan det ska vara verksamhet också. Jag hoppas att det återbemannas här. Sedan kanske det inte blir 40 personer igen, men det bör finnas en grundbemanning som gör att det är lättare att få tag i personal. Man ska inte behöva åka till Västervik och jag tror också att lokalkännedomen är mycket viktig för att det ska bli ett bra arbete.

Hur stor verksamhet bör Arbetsförmedlingen ha i Hultsfred?

– Jag kan inte säga något antal, men det borde finnas bemanning varje dag och att man kan ta emot arbetssökande. Om det blir så vet jag inte. Pendeln har slagit fram och tillbaka genom åren. För några år sedan ville man lämna helt, men då fick vi dem att stanna och nu är det tvärtom. Det finns ingen långsiktighet.

 Privata aktörer visar intresse

Rosanders parti har varit en av Arbetsförmedlingens hårdaste kritiker – och Centerpartiet drev också igenom en privatisering av myndigheten i januariavtalet. Beslutet har omgärdats av hård kritik och genomförandet flyttades fram ett år, från 2021 till 2022.

– Det som skett nu är mer en följd av M & KD-budgeten där man förmedlade mindre medel och generaldirektören har drivit den här linjen själv, det är en följd av det. Centern vill få in fler aktörer och alla partier tycker nog at Arbetsförmedlingen inte är tillräckligt effektiv. Synkroniseringar och samverkan finns inte i många fall, det är tragiskt för de som kastas mellan olika stolar.

Kan privata aktörer ta över verksamheten i Hultsfred?

– Det finns de som visar intresse så det tror jag i och för sig. Vi ska ge ett remissvar från kommunen och är också beredda att göra fler insatser. Vi har helheten med försörjningsstöd och får vi bara ersättning från staten tror jag att vi kan göra en insats.

Hur ser du på förslaget att kommunerna ska ta en större roll?

– Det är vi intresserade av och det kommer vi ta fram i vårt remissvar. Får vi betalt från staten tror jag att vi kan vara en bra aktör. Vi kan ta över helt och håller om vi får betalt för det.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt