Annons:

KOMMUNEN PÅ GOD VÄG ATT SLÅ FJOLÅRETS REKORDRESULTAT

Hultsfreds kommun är på väg mot ett nytt rekordresultat på 55 miljoner kronor vid årets slut. Foto: Ossian Mathiasson

KOMMUNEN PÅ GOD VÄG ATT SLÅ FJOLÅRETS REKORDRESULTAT

Hultsfreds kommun har budgeterat med ett överskott på 31,9 miljoner kronor. Prognosen efter augusti månad pekar på ett rekordresultat på 55 (!) miljoner kronor. 
– Det kan bli rekordresultat igen. 55 miljoner är fantastiskt bra, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Hultsfreds kommun har levererat flera bokslut med positiva siffror de senaste åren: 27,7 miljoner 2018, 32 miljoner 2019 och 50,3 miljoner 2020. Det senaste plusresultatet på över 50 miljoner var rekord. 

Nu är kommunen på god väg mot ett nytt rekordresultat. 

Efter årets åtta första månader pekar prognosen för helåret 2021 mot ett överskott på hisnande 55 miljoner kronor, klart mycket bättre än det budgeterade resultatet på 31,9 miljoner kronor.

– Det ser väldigt bra ut. Vi har många positiva avvikelser i förhållande till den beslutade budgeten, vilket gör att vi ser ett prognosticerat helårsresultat på plus 55 miljoner kronor. Utfallet per sista augusti är 71,5 miljoner kronor, men det dyker upp mer kostnader under hösten som gör att det blir 55 miljoner kronor i prognosen för helåret, säger Lars Rosander.

"Använder stödet på klokt sätt"

Kommunen har många positiva avvikelser, totalt 34 miljoner, och de negativa avvikelserna uppgår till 11,9 miljoner kronor. 

De tre negativa posterna i delårsprognosen är barn- och utbildningsnämnden (5,6 miljoner), socialnämnden (3,9 miljoner) och räddningstjänsten (2,4 miljoner). 

– Det kanske låter som mycket pengar, men det är bara någon procent av deras totala budget så det är mindre avvikelser. Man ska ha respekt för de ekonomiska ramarna i budgeten men deras underskott var större i våras. Det har kommit in intäkter för sjuklönekostnader som har minskat underskotten. Räddningstjänsten har köpt in skyddsmaterial för en dryg miljon till kommunens personal så deras underskott är egentligen 1,4 miljoner, säger Lars Rosander. 

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) tar upp en annan viktig detalj om vad socialnämnden använder äldreomsorgslyftet till. 

– Just nu är det 18 stycken medarbetare som uppgraderar sig till undersköterskor. Det är precis det som är meningen med kompetensutvecklingspengarna. Det känns jättebra att man använder stödet på ett klokt sätt och ökar på sin kompetens, säger Tomas Söreling. 

Lars Rosander tycker att det finns en bra känsla i de olika verksamheterna. 

– Man vill följa budget och ändå åstadkomma det man vill göra. Vi har dessutom skjutit till pengar efter äskanden från socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, både inför innevarande budgetår och nästa budgetår för att kunna kompensera för ökade kostnader som inte alltid går att påverka. Man måste alltid anpassa verksamheten i och med att vi har haft en stor omställning i och med att Migrationsverket inte är kvar här. Vi har fått avveckla i takt med att vi inte har lika många nyanlända så det sker alltid en anpassning som måste ske successivt, säger Rosander. 

Minus 121 invånare

Hultsfreds kommun brottas med minskad befolkning och har räknat med en befolkningsminskning på 175 personer från 1 november 2020 och ett år framåt. Med mindre än en månad kvar till 1 november ser inte tappet ut att bli så stort. Det är ”bara” 121 personer som har lämnat kommunen.

– Befolkningsutvecklingen blir sällan så dyster som vi initialt kalkylerar med. Vi tar höjd för att vi ska tappa ännu mer men det har inte blivit så. Det är positivt att vi inte har ett så stort tapp som vi kalkylerar med, säger Tomas Söreling.

– Vi har minus 121 invånare och det är en knapp månad kvar till 1 november då vi gör avstämningen. Vi klarar det med god marginal om vi inte tappar 50 personer på en månad. Vi vill inte tappa fler invånare utan vi har en verksamhet som är byggd för den här befolkningsnivån, säger Lars Rosander. 

Till följd av rekordresultatet 2020 avsatte Hultsfreds kommun drygt 35 miljoner till resultatutjämningsreserven, pengar som sparas och kommer till användning vid sämre tider.

– Det kan hända att vi gör liknande avsättningar i slutet av året, vilket kanske gör att resultatet blir något lägre till slut. Grunden är ändå att vi får ihop ungefär plus 55 miljoner 

Skjuter fram investeringar

Hultsfreds kommun skjuter fram investeringar på 165 miljoner kronor till 2022, det vill säga pengar som inte går åt i år. Det finns därmed 310 miljoner kronor att tillgå i nästa års investeringsbudget. 

– Vi har investeringar på 146 miljoner i budgeten för 2022 och innevarande års budget har investeringar på 165 miljoner som inte är genomförda än. Det är pengar som flyttas över till nästa år. Det blir totalt 310 miljoner i investeringar 2022, säger Rosander och fortsätter:

– Det handlar mycket om förseningar mot vad vi hade hoppats på, bland annat exploateringen av Herrstorpet med nya vatten- och avloppsledningar och vägar. Det är samma läge på Norra Oskarsgatan med nya VA-ledningar, vägar och cykelvägar. Vi fick häromdagen besked om bidrag på nio miljoner kronor till gång- och cykelvägar.

Hultsfreds kommun har i flera års tid varit inne i en period med rekordinvesteringar.

– Vårt resultat visar att vi har kapacitet att genomföra mycket investeringar och våra ambitioner är stora. 

Fakta

De största budgetavvikelserna: 

Värdeförändring pensionsmedel: + 7,6

Kommunövergripande verksamheter: +7,3

Fastighetsförvaltningen: +6,0

Oförutsett löner, oförutsett övrigt: +4,6

Skatter och generella bidrag: +3,7 

Räntekostnader: +2,4

Pensioner, avskrivningar och bokslutsdisp.: +2,1

ÖSK: +0,7

Räddningstjänst: -2,4

Socialnämnden: -3,9

Barn- och utbildningsnämnden: -5,6

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt