Annons:

KLART: HÄR SKA DEN NYA GEMENSAMMA BRANDSTATIONEN BYGGAS

Hultsfreds kommun har köpt mark för 250 000 kronor för att det ska byggas en ny gemensam brandstation för Målilla och Mörlunda i närheten av södra infarten till Rosenfors. Foto: Ossian Mathiasson

KLART: HÄR SKA DEN NYA GEMENSAMMA BRANDSTATIONEN BYGGAS

En ny gemensam brandstation för Målilla och Mörlunda ska byggas i närheten av den södra infarten till Rosenfors. 
– Det blir en toppmodern brandstation mellan Mogatan och Tvetavägen i Rosenfors, säger oppositionsrådet Tomas Söreling. 

Annons:

Räddningschefen Michael Hesselgård har i tidigare intervjuer med Dagens Hultsfred pekat ut änden som ligger närmast Mörlunda som det bästa alternativet för en ny gemensam brandstation för Målilla och Mörlunda. 

Nu står det klart att det blir byggnation i just detta område. Kommunalrådet Lars Rosander (C) och oppositionsrådet Tomas Söreling (S) informerade på dagens pressträff efter kommunstyrelsens arbetsutskott att kommunen har köpt drygt 9 000 kvadratmeter mark i nära anslutning till den södra infarten till Rosenfors för att möjliggöra byggnation av en ny brandstation. Markköpet landar på 250 000 kronor. 

– Det är på vänstersidan om man kör på riksvägen och på högersidan om man kör igenom Rosenfors Det ligger parallellt med riksvägen men placeringen är mellan Mogatan och Tvetavägen, säger Tomas Söreling. 

– Det är i ett område med byggnader runt omkring, bland annat en gammal fabrikslokal och flera bostadshus i närheten. Det är planlagt för mindre industri så vi behöver inte göra en ny detaljplan utan den kan inrymmas inom befintlig plan. Brandstationen kommer väl kunna synas från riksvägen om man gallrar bland de träd som finns mellan tomten och riksvägen, säger Lars Rosander.

"Varit helt överens i denna fråga"

Det handlar i detta fall om att ta bort två brandstationer (Målilla och Mörlunda) och ersätta med en brandstation som ligger mellan Mörlunda och Målilla. Fokus har hela tiden legat på att bygga en ny brandstation i Rosenfors och nu är det bestämt att det blir i närheten av riksvägen. Det blir dock ingen utryckningsväg rakt ut på riksvägen utan man får köra ut på Häradsvägen för att sedan ta sig ut på riksvägen. 

– Vi har legat på från politiken och varit helt överens i denna fråga länge. Nu får vi verkligen hoppas att det blir verkstad. Det blir en modern brandstation och det kommer säkert underlätta för folk att söka sig till räddningstjänsten. Det ligger strategiskt bra intill riksvägen istället för inne i samhällena, säger Tomas Söreling. 

Lars Rosander slår fast att det är där, mellan Mogatan och Tvetavägen, som den nya brandstationen kommer byggas.

– Vi kommer inom kort lämna ut byggnationen för upphandling. Vi har kommit långt med ritningar och nu ska de modifieras så det passar denna tomt med anslutningsvägar och liknande. Vi får förhoppningsvis börja gräva under nästa år men när under 2022 vet jag inte, säger Rosander. 

Vad rör det sig om för kostnad att bygga en ny brandstation?

– Vi har med en grundsumma som är från en standardmodell när det gäller en brandstation. När vi har alla ritningar klara och en beräknad kostnad får vi modifiera och öka på i vår budget. Det ska i sin tur ut på upphandling och då kan det komma olika summor så man ska vara lite försiktig med att säga vad man har i investeringsbudgeten. Det kommer säkert klarna när vi kommer in på nyåret. 

Därför valdes Medborgarhuset bort

Hultsfreds kommun köpte Medborgarhuset i Rosenfors förra hösten och hade planer på att riva fastigheten för att ge plats åt en ny brandstation. Vad som händer med Medborgarhuset är oklart. 

– Det har vi inte diskuterat i det här sammanhanget men det var ett alternativ när vi köpte in fastigheten. Det är ingen optimal placering med två järnvägsövergångar som man får passera och är bommarna nedfällda så är det inte bra, säger Rosander. 

Har det funnits andra alternativ?

– Vi har tittat på andra placeringar, men det var denna placering som utkristalliserade sig när möjligheten fanns. Det känns bra att vi inte behöver göra om detaljplanen, säger Rosander.

Tomas Söreling jublar över beskedet att det ska byggas i Rosenfors. 

– Det blir ett lyft för samhället Rosenfors. Att det blir just en brandstation upplever jag som en satsning på samhället. Det är viktigt med en räddningsstation i samhället och det är en trygghet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt