Annons:

Hultsfred först i länet att erbjuda flyktingar bostad:

Hultsfreds kommun har anmält till länsstyrelsen att den har ett 40-tal tomma lägenheter. Med det svaret ska man vara först i länet som anmält att man kan ta emot människor på flykt undan kriget i Ukraina. Foto: Ossian Mathiasson

Hultsfred först i länet att erbjuda flyktingar bostad: "Har ett 40-tal tomma lägenheter"

Kommunen har meddelat länsstyrelsen att man har ett 40-tal tomma lägenheter att erbjuda ukrainska flyktingar.
Med det svaret blev Hultsfred första kommun i länet att anmäla att man kan ta hand om människor på flykt.

Annons:

Flera kommuner förbereder sig nu för att det kan komma en flyktingvåg från Ukraina. Så också Hultsfred som nu meddelat sin möjlighet att ta emot flyktingar till länsstyrelsen, som har en sammanhållande roll gentemot kommunerna och har tillsatt en kontaktperson.

– Det är till den personen vi hört av oss och meddelat att vi har beredskap med lägenheter i Stålhagen först och främst, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Enligt Rosander rör det sig om ett 40-tal tomma lägenheter som står tillgängliga i bostadsområdet.

– Vi vet inte hur aktuellt det är, om det ens blir det, eller i vilken takt det blir att människor på flykt kommer hit. Situationen ändras ju från dag till dag, men vi har i alla fall sagt att det finns lägenheter i Hultsfreds kommun.

Det betyder samtidigt att Hultsfreds kommun blev först i länet att anmäla sig för att ta emot människor som flytt Ukraina, vilket Vimmerby Tidning var först med att berätta.

Vad tänker du kring det?

– Vi har erfarenhet av att ha haft en stor flyktingmottagning här och vi har en grundorganisation som har varit med och har erfarenhet av vad som är viktigt, och utifrån det har vi hört av oss, säger Lars Rosander.

– Alla kommuner har ju fått mail av länsstyrelsen, kanske var det bara slumpen att vi blev först, tillägger han. Jag har sett i tidningarna att även Emmaboda inventerar vad de har. Det är ju heller ingen tävling, utan nu är det viktigt att alla visar en vilja att hjälpa till. 

Vad händer nu närmast?

– Vi har haft en dialog med Migrationsverket, vad de vet för tillfället är det inte aktuellt att ta emot flyktingar. Vi måste upprätta ett blockhyresavtal för samtliga, det är så vi tänker oss. Där är vi nu.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt