Annons:

Bibliotek håller stängt veckan ut – lokalerna kan vara mögelangripna

Virserums bibliotek håller stängt resten av den här veckan då lokalerna kan varan angripna av mögel. Foto: Lotta Madestam

Bibliotek håller stängt veckan ut – lokalerna kan vara mögelangripna

Virserums bibliotek håller stängt för besök under den här veckan. Det pågår just nu en undersökning för att se om lokalerna har angripits av mögel. 

Annons:

Hultsfreds kommun gick på tisdagseftermiddagen ut med information om att Virserums bibliotek håller stängt veckan ut. Det var under måndagen som man upptäckte fukt i väggen på biblioteket och misstankarna riktades mot att lokalerna var mögelangripna. 

– Det upptäcktes i måndags och vi kontaktade direkt en saneringsfirma för att göra en teknisk undersökning. Det är standard att vi behöver ha en teknisk rapport på eventuella skador. Utifrån den inkomna rapporten måste vi vidta åtgärder för att lösa problemet, säger Rickard Leo, projektledare på Prolympia som sköter om lokalerna som biblioteket har sin verksamhet i. 

Hur gjordes den här upptäckten?

– Man misstänkte fukt i väggen, öppnade upp en bit för att titta och konstaterade kort därpå att vi måste ha in någon som gör en adekvat bedömning av skador. Där är vi nu. Vi misstänker att det rör sig om mögel och att det är någon form av påväxt utifrån att det är fukt i väggen. Det vi gjorde efter upptäckten var att försluta den aktuella delen. För arbetsmiljöns skull är ingen person i de här utrymmena. 

Biblioteket håller stängt veckan ut

Saneringsfirman besökte biblioteket på tisdagsmorgonen. 

– När vi har tagit del av deras rapport handlar det om att hantera beskedet som vi får. Som det är just nu kan vi inte använda biblioteket.

Biblioteket håller stängt veckan ut till att börja med. Planen är att öppna biblioteket på måndag. Behöver man lämna tillbaka böcker under tiden som biblioteket håller stängt finns en boklåda vid entrén.

– Det finns en önskan om att kunna öppna biblioteket så fort som möjligt, men det beror på vilka möjligheter vi har. Jag hoppas kunna ha svar på det så fort som möjligt. 

När kommer rapporten?

– Det är svårt att säga, möjligen i morgon (torsdag). 

Hur går ni till väga om det visar sig att det är mögel i lokalerna?

– Då handlar det om att avfukta, byta ut material som eventuellt är skadat och få in nytt, friskt och fräscht material.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt