Annons:

Nämnderna har återkopplat med vilka åtgärder de tänker vidta:

Socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och räddningstjänsten har återkopplat med vilka åtgärder de tänker vidta för att få ordning på sina underskott i årets budget. Foto: Ossian Mathiasson

Nämnderna har återkopplat med vilka åtgärder de tänker vidta: "Fullt förtroende"

Underskotten inom socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och räddningstjänsten stack ut i årets första delårsprognos. Nu har de återkopplat med vilka åtgärder de tänker vidta för att minska överskridandena. 

Annons:

Efter årets fyra första månader visar Hultsfreds kommuns ekonomiska prognos en negativ avvikelse på fem miljoner kronor. 

De tre största negativa posterna i delårsprognosen är barn- och utbildningsnämnden (3,0 miljoner), räddningstjänsten (3,5 miljoner) och socialnämnden (8,9 miljoner). 

Kommunalrådet Lars Rosander (C) berättade i samband med delårsprognosen att kommunledningen har bett nämnderna om återkoppling med vilka åtgärder de tänker vidta för att minska överskridandena. 

"Håller på att montera ner efterhand"

På sista mötet i kommunstyrelsens arbetsutskott före sommaruppehållet gav barn- och utbildningschefen Martin Snickars, socialchefen Ann-Gret Sillén och räddningschefen Michael Hesselgård återkoppling med redovisning av åtgärder för kommunledningen.  

– De har redovisat hur de jobbar dagligdags med att försöka anpassa verksamheten utifrån de ekonomiska ramarna i budgeten, säger Lars Rosander. 

Grundsärskolan står för den stora delen av barn- och utbildningsnämndens underskott med två miljoner, vilket i huvudsak beror på att det är fler resurskrävande elever. Gymnasiet prognostiserar ett underskott med 1,1 miljoner. 

– BUN håller på att gå igenom en omvandling. De ökade väldigt mycket vad gäller klasser, lärare, personal och resurser för några år sedan. I och med att vi inte har någon asylmottagning längre så håller de på att montera ner efterhand. De har gjort mycket och kommer göra fortsatta förändringar framöver. Vi fick en övergripande redovisning från Martin Snickars, säger Lars Rosander.

"Vårt åtagande är reglerat"

Socialnämnden räknar med ett underskott med nio miljoner kronor. Det är individ- och familjeomsorg med 3,6 miljoner, psykiatri med 3,5 miljoner och omsorg om personer med funktionsnedsättning med 6,4 miljoner, vilket tillsammans ger 13,5 miljoner i underskott mot budget.

Det beror främst på att kostnaden för personliga assistenter har ökat med 3,1 miljoner där det har tillkommit ärenden och gruppbostäder har ökat omvårdnadsbehov med 2,5 miljoner. Äldreomsorgen bidrar med ett överskott om 3,5 miljoner och administration ett överskott om 1,0 mnkr. Att äldreomsorgen ger ett plus beror främst på flera riktade bidrag. 

– Socialnämnden har en hel del kostnader som de inte kan påverka när det gäller placeringar för funktionshindrade och LSS. Vårt åtagande är reglerat och vi har många i de verksamheterna som gör att kostnaderna ökar mer än vad vi har medel för i budget. Mycket går att förklara på det viset, samtidigt är de medvetna om att hela tiden jobba med översyn av verksamheten och hålla budget, säger Lars Rosander. 

Räddningstjänsten ser ut att gå back med 3,5 miljoner kronor. 

– Räddningstjänsten har en del extrakostnader, framför allt när det kommer en storbrand som vi nyligen hade i Lönneberga. De har på sitt konto allt inköp av skyddsmaterial som därefter går till socialförvaltningens verksamheter. Jämför man med liknande kommuner så ligger räddningstjänsten i Hultsfreds kommun ganska högt när det gäller antalet uttryckningar. Det skiljer en del från kommun till kommun och var man befinner sig i landet. Vi har många trafikincidenter som gör att räddningstjänsten rycker ut och har många larm. Det är lokala förutsättningar så vi får fortsätta följa verksamheten. Till viss del kompenserar vi ökade kostnader i 2022 års budget men man ligger lite högt. Det är inte aktuellt med några drastiska åtgärder, säger Rosander. 

"Förtroende för deras verksamhet"

Kommunledningen har en uppsiktsplikt över verksamheterna. 

– I och med att de stack ut i delårsrapporten så ansåg vi att vi behövde lite mer information om läget.

Vad känner du kring nämndernas fortsättning?

– Jag känner förtroende för deras verksamhet och det sätt man ser problemen och tar sig ann det. Jag har fullt förtroende för de åtgärder som de kommer behöva vidta. Det finns förklaringar till deras överskridanden. Det är mycket som man inte kan förutse i budget. I viss mån har vi kanske inte skjutit till de pengar som man har äskat men vi har hållit igen också. Man jobbar med det på olika sätt och vi fick en avrapportering så det känns bra att vi har kunnat hantera det så. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt