Annons:

 Skolpolitikerna accepterar inte sparkrav –

Skolpolitikerna accepterar inte besparingskravet – det har man gjort tydligt för budgetberedningen där Lars Rosander är ordförande. Foto: Ossian Mathiasson/Bildbyrån

Skolpolitikerna accepterar inte sparkrav – "Ovanligt att man hanterar det så"

Skolpolitikerna accepterar inte det besparingskrav som lagts på nämnden. Det har man gjort klart för budgetberedningen.
– Det är ovanligt att man hanterar det så i en nämnd, säger ordförande Lars Rosander (C).

Annons:

Barn- och utbildningsnämnden har presenterat förslag på förändringar och besparingar på 10,8 miljoner kronor. Här kan du läsa mer om det.

Men – politikerna gör samtidigt tydligt för budgetberedningen att man inte accepterar det budgetkrav som lagts på nämnden. Det får förödande konsekvenser för barn och elever i förskola och grundskola, understryker man.

Så skolpolitikerna anser att det totala besparingskravet på BUN bör ses över.

– Det är ovanligt att man hanterar det så här i nämnden, att det står på det viset i ett beslut, säger Lars Rosander, budgetberedningens ordförande i egenskap av ordförande i kommunstyrelsen.

– Samtidigt har de kommit in med förslag som förvaltningen tagit fram, men givetvis har signalen gått fram, tillägger Rosander. Nu får vi värdera det tillsammans med övriga nämnders förslag på besparingar, ta del av konsekvensbeskrivningarna och bedöma helheten vad som är möjligt och inte för att hitta en gemensam väg framåt.

Hur ser du på att dina egna partikamrater Elisabeth Löfkvist, Lennart Eklund och Mikael Karlsson sitter med i nämnden som inte kan acceptera besparingskravet?

– De vill givetvis slå vakt om skolan och den verksamhet som finns där. Det förstår man ju. Sammantaget blev väl diskussionerna så i nämnden att man enades om en sådan här skrivelsen, jag kan bara säga att det inte är vanligt men vi ska nog hantera det på ett bra sätt.

Vågar du uttala dig om det finns någon möjlighet att besparingskravet på BUN sänks?

– Vi har begärt in förslag på besparingar som skulle ge ett resultat på plus minus noll utan att använda några sparade medel. Skulle vi inte ta in besparingsförslag skulle de pengarna vara slut på ett par år. Då är det bättre att börja i tid och se över det här.

– Men vi kan ju, utifrån vilka konsekvenser olika besparingsförslag kan ge, se till att undvika de sämsta scenarierna. Vi har möjlighet att lindra det hela, oavsett vilken nämnd det är. Det får vägas mot varandra.

Samlas i veckan

Budgetberedningen samlas onsdag och torsdag för så kallade dialogdagar där nämnderna kommer att presentera sina förslag och konsekvensbeskrivningar.

– Jag vill inte föregå det arbetet, utan vill vänta in presentationen och hela budgetberedningens syn på det.

Det kan till och med bli så att du ställs mot Gustav Rosander (sonen som är ersättare i BUN) i det här arbetet?

– Hultsfredsandan brukar råda där vi brukar kunna enas över partigränser och annat också. Så vi får låta processen gå, så tror jag nog vi kan hitta en rimlig nivå. Men frågan du ställer är intressant, ha ha!

Det är ju känsligt att ställa äldre som får hemtjänst mot barn och ungdomar i förskola och grundskola. Hur ser du på det?

– Vi har ju kunnat öka upp budgetarna under ett antal år, när vi fått äskanden och bra resultat. Så vi har utökat verksamheterna under ett antal år. Samtidigt gick vi ut med att vi ville ha in besparingsförslag på 28 miljoner och vi har en omsättning på totalt 1,3 miljarder kronor, så på totalen är det heller inte orimligt att minska kostnaderna. Hade vi gjort nedskärningar år efter år efter år, då hade det varit betydligt besvärligare. Nu utgår vi från en ändå hygglig nivå på verksamheterna.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt