Annons:

M-politiker utanför fullmäktige vald till ny ordförande i stor nämnd

Magnus Hultman (M), som inte sitter med i fullmäktige, är vald till ny ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

M-politiker utanför fullmäktige vald till ny ordförande i stor nämnd

Pär Edgren (M) har tackat för sig. Nu står det klart vem som tar över hans uppgift som ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Det blir Magnus Hultman (M) från Hultsfred. 

Annons:

Moderaternas toppnamn Pär Edgren meddelade i november att han hoppar av alla politiska uppdrag med omedelbar verkan, bland annat posten som ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Efter en tids spekulationer står det nu klart vem som tar över ordförandeposten i nämnden. Pär Edgrens partikamrat Magnus Hultman, hemmahörande i Hultsfred, valdes till ny ordförande i BUN på måndagskvällens fullmäktigesammanträde.

"Viktigt att han kan vara med i en debatt"

Lennart Davidsson (KD) begärde ordet så fort fullmäktiges ordförande Anders Andersson (KD) gav möjlighet till det. 

– Jag har inget emot Magnus och det här valet utan det handlar om hur han praktiskt ska fungera i en debatt i fullmäktige. Det är viktigt att Magnus kan vara med i en debatt och ha talrätt i fullmäktige, annars kan det bli lite jobbigt för honom att fungera i detta forum. BUN är ingen liten förvaltning och praktiskt sett måste det fungera för honom att vara med i debatterna. Jag kan inte arbetsordningen i och med att han inte sitter med i fullmäktige. Vi måste se till att han får vara med, annars blir det jobbigt för honom. Jag betonar att jag har inget personligt mot honom och valet, säger Lennart Davidsson (KD).

Åke Bergh (M) har varit med och föreslagit Magnus Hultman till ny ordförande i BUN och svarade på Davidssons inspel. 

– Vi är medvetna om detta men vi tycker inte att det får vara ett hinder. Vi tror att Magnus kommer fungera bra på denna post. Visst vore det en fördel om Magnus kan delta i detta sammanhang och svara på frågor som dyker upp. Går det att ordna så vore det väldigt positivt, säger Åke Bergh (M). 

Tommy Ejnarsson (V) flikar in:

– Jag tänker rent praktiskt att han inte kan delta i fullmäktiges debatter eftersom han inte är en del av fullmäktige. Men fullmäktige kan ju ställa frågor till ordförande i BUN och då spelar det ingen roll om personen sitter i fullmäktige eller inte, säger Tommy Ejnarsson (V).

Så får Hultman yttra sig i fullmäktige

Anders Andersson (KD) berättar att det finns kommuner som har nämndsordförande som inte finns med i fullmäktige. 

– Det finns inget krav på att man måste sitta i fullmäktige, man löser det genom att man ger talrätt, säger Anders Andersson och läser upp ett stycke från arbetsordningen som beslutades på förra fullmäktigemötet: 

– Ordförande och vice ordförande i en nämnd, vars verksamhetsområde ett ämne berör, får delta i överläggning i ärendet. Det innebär att Magnus får yttra sig i allt som rör BUN i fullmäktige.

Åke Bergh tackade för det positiva klargörandet innan en enig fullmäktigeförsamling valde Magnus Hultman till ny ordförande i BUN för resterande del av denna mandatperiod. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt