Annons:

Ägaren hotas av vite om tomten inte städas –

Fortfarande efter fyra år ligger brandresterna kvar. Nu har kommunen tröttnat och föreslår att fastighetsägaren ska hotas av vite om inte tomten städas upp. Foto: Lotta Madestam

Ägaren hotas av vite om tomten inte städas – "Har inte hunnit"

Ägaren av slakteritomten i Hultsfred hotas av löpande vite. Tjänstemännen vill sätta press på företagaren, så att han städar upp efter branden för drygt fyra år sedan.
– Jag har inte hunnit, försvarar sig ägaren Tomas Dahlqvist.

Annons:

Miljö- och byggnadsförvaltningen sätter press på ägaren Tomas Dahlqvist från Västervik, som Lantmäteriet för två år sedan fastslog är ägare via bolaget Handelshuset i Åtvidaberg AB.

Ett förslag till åtgärdsföreläggande har tagits fram av tjänstemännen, vilket P4 Kalmar var först att rapportera om.

Det övergivna kontrollslakteriet brann ner till grunden i september 2019. Fortfarande idag ligger stora mängder brandrester kvar, vilket grannarna klagat på i omgångar. 

I tjänstemannaförslaget kan man läsa att ägaren av fastigheten Pechlin 9 riskerar vite om tomten inte städats till vårdat skick, senast fyra månader efter att beslutet vunnit laga kraft. Vilket betyder att samtliga byggnads- och inredningsrester liksom grund- och murrester efter nedbrunna slakteriet ska forslas bort.

Nämns ingen summa

Hur stort vitet kan bli framgår inte i förslaget. ”Handelshuset i Åtvidaberg Ab förpliktas vidare att därefter utge samma belopp för varje period om fyra månader räknat från och med ovan angivna tidpunkt som åtgärden inte har utförts”, står det i förvaltningens förslag till beslut.

– Nämnden tar beslut i ärendet på nästa möte i slutet av november. Fastighetsägaren har getts möjlighet att yttra sig i ärendet innan dess, säger Lennart Davidsson (KD), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Tror du att det kommer ett svar från fastighetsägaren?

– Vi får se.

Vad tror du om möjligheterna då, att det äntligen kan bli en lösning på allt?

– Lagstiftningen är tandlös, det är lika bra att erkänna det. Det är ett steg så till vida, men vi har bråkat med andra fastighetsägare, vad har det blivit av det? Det rinner ut i sanden bara. Men jag kan säga att jag är tacksam att tjänstemännen gått vidare, det har varit mycket diskussioner och juridiskt innan vi kommit så här långt.

”Har inga problem med det”

Så här säger Tomas Dahlqvist när Dagens Hultsfred når honom på telefon.

– Jag har inga problem med det, men jag tycker det vore bättre om de tittade på anledningen till att det ser skräpigt ut. Jag har varit ägare i två år och från första dagen har jag frågat varför de som satte eld på slakteriet inte fått ta sitt ansvar.

Du har lovat upprepade gånger att du ska städa upp på tomten, varför har inget hänt?

– Jag har fått rivningslov, har klart med inventeringen och jag skulle göra det förra hösten, jag började då, men så krånglade maskinen. Nu har jag inte haft tid att göra jobbet, säger Tomas Dahlqvist.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt